Martijn Blogt

Na mijn overwinning van vorig jaar stond ik dit jaar met hoge ambities aan de start van de Triathlon in Apeldoorn; het doel was om mijn overwinning op de 1/4e afstand te prolongeren. Het zwemmen in een zwembad was wel even weer wennen na al die open water triathlonwedstrijden dit seizoen. De drukte in de baan en mensen die niet altijd rechts aanhouden leverde al na iets meer dan 50 meter zwemmen een eerste botsing op. Na nog wat botsingen, opstoppingen en dergelijke kwam ik uiteindelijk met een achterstand van iets meer dan een halve minuut op Bob de Vries uit het water. Na een snelle wissel en goede eerste klim op het fietsparcours was de achterstand op de fiets al snel goedgemaakt en kon ik de kop in de wedstrijd overnemen. Ik kon echter niet wegfietsen en zo bleven we dan ook op reglementaire afstand bij elkaar tijdens het fietsonderdeel en doken we gezamenlijk de wissel naar het lopen in. Mijn wissel ging wederom perfect en doordat ik direct na de wissel hard vertrok met lopen kon ik meteen al een gat slaan. Iedere loopronde werd de voorsprong alleen maar groter en zo kwam ik met bijna 5 minuten voorsprong als eerste over de finish. Na afloop nog een interview met RTV Apeldoorn, wat op de lokale tv zal worden uitgezonden, altijd leuk!

Groeten,

Martijn Paalman

NK OD Triathlon Veenendaal

Zaterdag 31-08 stond ik aan de start van het NK OD Triathlon in Veenendaal, tevens de 4e wedstrijd van de Eredivisie Triathlon. Omdat het een NK is stond er een bijzonder sterk deelnemersveld aan de start en gelden er andere regels voor het zwemmen met wetsuit. Omdat de watertemperatuur 20,2 graden bedroeg mocht er helaas voor mij niet met wetsuit gezwommen worden. Aangezien ik flink voordeel heb met het zwemmen in een wetsuit baalde ik daar natuurlijk flink van. Nu was het dus zaak om niet al te veel achterstand met zwemmen op te lopen, zodat ik in de juiste groep kwam te zitten en voor een mooie klassering kon gaan.

De start was vanaf een ponton, wat altijd spectaculair is. Met zijn allen op een rij en vervolgens wanneer de muziek stopt en het startsignaal klinkt massaal het water in duiken. Helaas was ik het eerste deel vooral in gevecht met anderen (waaronder Pim, mijn teamgenoot naast me, die ongetwijfeld ook last van mij had) en zo kon ik dan ook totaal niet doorzwemmen. Ik had het gevoel dat ik bijna ergens achteraan zwom en dat was waarschijnlijk ook zo. Toen na een paar honderd meter de posities redelijk ingenomen waren kon ik gelukkig vrijer zwemmen en het resultaat daarvan merkte ik meteen, ik begon namelijk steeds meer mensen in te halen. Toen ik het water uitkwam zat ik in vergelijking met voorgaande eredivisie wedstrijden qua positie echter veel te ver achter de kop van de wedstrijd. Ik moest dan ook vol in de achtervolging om er nog het beste van te maken. Aangezien het stayerwedstrijden zijn heb je dat echter niet zelf in de hand, want je moet geluk hebben dat je in een goede groep terecht komt die ook wil doorrijden.

De eerste kilometers op de fiets werd er met drie anderen goed samengewerkt om zo bij een grotere groep voor ons aan te sluiten. Daar werd, gelukkig voor mij, goed doorgefietst en raapten we gaandeweg nog wat kleinere groepjes voor ons op, zodat er uiteindelijk een vrij omvangrijke groep ontstond waarin ik goed kon volgen en meedraaien. Vlak voor de wissel naar het lopen viel er voor het keerpunt nog iemand voor mij op de grond, waardoor de groep toch nog in stukken brak en ik helaas wat tijd verloor.

Na de wissel had ik even moeite om goed in mijn loopritme te komen, maar toen ik het ritme had gevonden kon ik toch nog weer enkele mensen terughalen. Het lopen ging naar tevredenheid en zo finishte ik uiteindelijk als 27e. Een klassering waar ik vooraf absoluut niet tevreden mee zou zijn, maar gezien het slechte zwemmen was dit voor mij het maximaal haalbare voor deze wedstrijd. Ik weet gewoon dat ik op het zwemmen, zeker zonder wetsuit, te kort kom op een NK Olympische afstand. Het zwemmen zal dus volgend seizoen moeten verbeteren wil ik verder van voren op het NK meedoen.

Als team werden we met Step One 9e in de daguitslag en staan we in de tussenstand op een gedeelde 6e plaats, met vlak daarachter nog een team die ons op de hielen zit. Dat betekent dat we over 2 weken in Almere tijdens de team-relay nog flink aan de bak zullen moeten om deze plaats te consolideren. Aankomend weekend staat echter eerst nog de kwart triathlon in Apeldoorn op het programma.

Groeten,

Martijn Paalman

OD Triathlon Klazienaveen

Zondag 18 augustus stond de OD Triathlon in Klazienaveen op het programma. Op de heenweg naar Klazienaveen leek het een natte editie te worden met veel wind en regen, maar gelukkig klaarde het voor de start van de OD op en kwam het zonnetje er zelfs door. Het zwemparcours was een rechte lijn van 1500m in het kanaal en met de wind in de rug ging het dan ook erg snel. Op ongeveer een minuut van de leider kwam ik uit het water in een tijd van 18:13. Zo snel had ik nog nooit op 1500m gezwommen! Ik wist dat de leider een erg goede zwemmer was en een iets mindere fietser, dus ik moest hem met fietsen wel bij kunnen halen. Toch was er wat voorzichtigheid geboden, want voor de wedstrijd hoorde ik over vele valpartijen op het fietsparcours. De eerste fietsronde ging dus wat voorzichtig maar in de 2e van de in totaal 4 af te leggen fietsrondes kon ik de koppositie overnemen. Erg lang reed ik echter niet aan de leiding want een paar kilometer later werd ik al weer door de uiteindelijk winnaar voorbij gereden, zodat ik als 2e op ongeveer 30 seconden van de leider aan het lopen kon beginnen. In het begin had ik nog de hoop dat ik hem weer bij kon halen, maar helaas liep hij langzamerhand bij me weg. Meer zat er dus niet in en zo finishte ik uiteindelijk als 2e in 2:03:01.

Groeten,

Martijn Paalman

Wiesbaden Ironman 70.3

Wiesbaden Ironman 70.3

EK Ironman 70.3 Wiesbaden - 11 augustus 2013

Zondag 11 augustus stond ik aan de start van het EK Ironman 70.3 in het Duitse Wiesbaden. Voor mij sinds 2 jaar weer eens een halve triatlon en voor het eerst zo’n groot evenement als een Ironman 70.3. Ik had er al veel goede verhalen over gehoord, dus ik had er ook erg veel zin in! De 2 weken voorafgaand aan deze wedstrijd ben ik op vakantie geweest in Italië en daar heb ik goed kunnen trainen in heuvelachtig gebied om zo goed voorbereid aan de start te verschijnen.

Op de vrijdag voor de wedstrijd zijn mijn vriendin en ik al afgereisd naar Wiesbaden om daar met de auto het fietsparcours te verkennen. Aangezien het fietsparcours van 90 km een behoorlijk aantal hoogtemeters bevat leek me het verstandig om alvast te zien hoe de klimmetjes exact lopen en op welke manier ik de race moest indelen. Met name het tweede deel van het fietsparcours was alleen maar omhoog en omlaag, dus in het begin van het fietsonderdeel leek het zaak om relatief rustig aan te doen. Verder heb ik ook de zwemlocatie alvast bekeken: een mooi blauw meer ergens tussen de bossen, een superlocatie om te zwemmen! Een dag later, op zaterdag, heb ik mijn startnummer en andere racebenodigdheden afgehaald, de racebriefing aangehoord en vervolgens de fiets in het parc ferme geplaatst. Die dag heb ik verder niet veel bijzonders gedaan, vooral rustig aan gedaan.

De nacht voor de wedstrijd kon ik eerst niet in slaap komen, ik kon alleen maar aan de wedstrijd denken en had de race al een paar keer in mijn gedachten gedaan! Zo’n grote Ironman wedstrijd is voor mij namelijk helemaal nieuw en er komt heel wat bij kijken qua voorbereiding. Na een korte nacht stond ik om 5.15 uur op om te ontbijten. Ik had erg veel zin in de wedstrijd en voelde me goed! De start was om 7.55 uur op zo’n 20 kilometer van het centrum en de finish in Wiesbaden, we moesten dus eerst nog een stukje rijden naar de start. Eenmaal op de zwemlocatie aangekomen was het nog even de banden oppompen, de laatste wedstrijdspullen gereed maken, wetsuit aantrekken, een laatste gelletje en vervolgens op naar de zwemstart.

Wat betreft de wedstrijd zelf; bij de zwemstart vanuit het water kon ik gelukkig een goede plek bemachtigen op de eerste rij. De eerste 100m zwemmen was een flink gevecht voor de posities, maar daarna kon ik gelukkig redelijk vrij zwemmen. Na 800m was er een korte land gang, waar ik aansluiting vond bij een groepje. Ondertussen waren we al zwemmers aan het inhalen die in een agegroup 10 minuten voor ons waren gestart. Op een gegeven moment was het dus zwemmend slalommen tussen de diverse achterblijvers. Met een zwemtijd van 24:22 over 1.9 km zwemmen kwam ik het water uit, op dat moment goed voor een 10e plaats in mijn agegroup.

Na een goede wissel kon ik vervolgens beginnen aan de 90 km fietsen. Ik zat gelijk goed in mijn ritme en met enigszins de rem erop qua inspanning was het de eerste kilometers alleen maar voor mij gestarte mensen inhalen. De bedoeling was om tijdens het fietsen iedere 30 minuten een gelletje te nemen, in mijn vorige halve triatlons at ik namelijk altijd te weinig en ging ik aan het einde van het fietsen kapot. Bij de 3 verzorgingsposten pakte ik verder overal een bidon aan en waar mogelijk een extra gelletje (mocht ik er onverhoopt één verliezen). Na de 2e verzorgingspost na 40 km verloor ik bij het schakelen per ongeluk echter niet een gelletje maar een bidon. Zo kon ik geen gelletjes meer innemen en de volgende kilometers waren voornamelijk berg op (en de volgende verzorgingspost was pas na 60 km). Ik besloot dan ook om de klimmen rustig op te rijden en niet onnodige energie te verspillen. Dit ging goed en zo kon ik na 60 km weer een bidon aanpakken en mijn energygels innemen. Aan het einde van het fietsen kon ik nog wat versnellen en kwam ik met een fietstijd van 2:44:04 in de wisselzone voor de afsluitende halve marathon aan.

De wissel verliep goed en ook met het lopen zal ik al snel in mijn ritme. Het parcours bestond uit een kort aanloopstuk en vervolgens 4 ronden van ongeveer 5 kilometer. Ik dacht dat het voornamelijk vlak was, maar ook hier zaten nog enkele hoogteverschillen in. Alle ronden liep ik redelijk constant en zo kon ik de halve marathon in een tijd van 1:25:00 lopen, zonder echt kapot te gaan.

Uiteindelijk ben ik gefinisht in 4:37:53 als 17e in mijn agegroup H25-29. Vooraf gehoopt op 4:45:00, dus daar was ik erg tevreden mee! Achteraf gezien was mijn klassering/tijd goed geweest om me te kwalificeren voor het WK Ironman 70.3 begin september in Las Vegas (omdat veel mensen voor mij in mijn agegroup er voor kozen om niet te gaan), maar vooraf had ook ik al besloten dat ik daar geen gebruik van zou maken mocht ik dit halen. Ik heb enorm genoten van de sfeer, het parcours en het verloop van deze wedstrijd en kom zeker nog een keer terug in Wiesbaden, hopelijk kan ik me dan nog verder verbeteren!

Triathlon Holten OD

Triathlon Holten OD

Afgelopen weekend stond de triathlon in Holten over de OD afstand op het programma. Waar het voorheen nagenoeg mijn belangrijkste wedstrijd van het jaar was (als oud-Holtenaar) daar was het dit jaar niet meer dan een normale wedstrijd. In totaal waren er drie series over de OD afstand en ik mocht in de laatste serie van start gaan. Met meerdere series is het altijd maar afwachten wat de concurrenten in de overige series doen en dus is het zaak om tot het einde hard te gaan. De start met het zwemmen was veelbelovend, want ik kwam al met enige voorsprong het water uit. Daarna was het met veel tegenwind richting de Holterberg rijden en proberen deze voorsprong vast te houden. Dat de eredivisiewedstrijden, waar je mag stayeren, toch wel anders zijn bleek wel uit mijn fietsen wat niet al te best ging en waar ik niet echt diep durfde te gaan gezien de zwaarte van het parcours. Wellicht heb ik ook wel in het begin wat te veel gas gegeven, want tijdens het fietsen op de Holterberg zag ik mijn concurrenten alleen maar naderen en uiteindelijk zelfs voorbij fietsen. Zo begon ik dan ook als 4e aan het looponderdeel op ongeveer een halve minuut achterstand. Het beste was er na het fietsen echter wel af. Eerst had ik nog de hoop om snel de aansluiting te maken (de mannen voor mij hadden immers erg hard gefietst), maar al snel zag ik dat er niet meer in zat dan de 3e plaats. Uiteindelijk dus nog één iemand terug kunnen halen en, ondanks de vermoeidheid, nog wel redelijk kunnen lopen om zo in 2:07:26 als 3e overall te finishen. Dit was wel goed voor de eerste plaats in de categorie H20.

Groeten,

Martijn Paalman

sprint triathlon Stein 22 juni 2013

sprint triathlon Stein 22 juni 2013

Zaterdagavond 22-6-2013 stond de sprint triathlon in Stein (0,75Z - 25F - 5L), tevens de derde wedstrijd van de Eredivisie Triathlon, op het programma. Ruim van tevoren waren we met het team aanwezig om gezamenlijk het glooiende en bochtige fietsparcours en het pittige loopparcours met 4x een venijnige klim te verkennen; dat het een zware race zou worden was wel duidelijk.

Vanwege de watertemperatuur van ruim 22 graden mochten we niet met wetsuit starten en de harde wind, waardoor er de terugweg een flinke golfslag ontstond, maakte het zwemmen er ook niet makkelijker op. Na een matig zwemonderdeel verliet ik pas als 35e het water. Gelukkig zat er voor me wel een omvangrijke groep waarbij ik op de fiets snel kon aansluiten. Echt hard werd er niet gefietst en zo kwamen we dus ook niet dichter bij de mannen voor ons. Aan het einde van het fietsonderdeel begon het ineens te regenen en de voorlaatste bocht naar de wisselzone zag ik iemand hard op de weg vallen waardoor ik zelf ook angstig werd om onderuit te gaan. Sinds ik vorig jaar bij de triathlon in Doetinchem in de regen onderuit ben gegaan ben ik al helemaal geen held meer met bochten fietsen in de regen; het gevolg was dat ik met enkele seconden achterstand op de groep in de wisselzone aankwam. Ik startte als 29e aan het lopen, moest eerst even in mijn ritme komen, maar vanwege het pittige loopparcours waarbij ik nog diverse atleten kon terughalen, kwam ik uiteindelijk als 17e over de finish in een tijd van 1:07:52. Met het matige zwemonderdeel was dit voor mij het maximaal haalbare in deze wedstrijd. Als team werden we 9e, waardoor we helaas een paar plaatsen zakken naar plek 7 in de tussenstand van de Eredivisie. Nu op naar triathlon Holten, aanstaande zaterdag, waar ik aan de start zal staan van de olympische afstand.

gr Martijn Paalman

NK sprint Amsterdam

NK sprint Amsterdam

Afgelopen weekend stond ik aan de start van het NK Sprint triathlon in Amsterdam (0,75Z - 20F - 5L), tevens de tweede wedstrijd van de Eredivisie Triathlon. Doel vooraf was om individueel in de top 20 te eindigen en met het Step One Eredivisieteam de 6e plaats van de vorige keer vast te houden. Beide doelen waren met het sterke deelnemersveld ambitieus.

Daar waar ik de afgelopen dagen nog in lekker aangenaam zwemwater in Bussloo had gezwommen was het water in Amsterdam (Sloterplas) een stuk kouder, namelijk iets van 17 graden. De start van het zwemmen is altijd van cruciaal belang (om niet in het gedrang te raken) en deze keer was ik gelukkig goed weg. Ik kon goed positie houden en kwam als 22e uit het water in de tweede groep, niet al te ver achter de kop van de wedstrijd. Mijn wissel was echter niet al te best en zo moest ik eenmaal op de fiets nog flink aan de bak om weer de aansluiting te krijgen. Na een flinke achtervolging sloot ik met een man of vijf gelukkig aan en zo zat ik gewoon in de grote achtervolgende groep op de zes koplopers in de wedstrijd (de koplopers zouden ongeveer 30 seconden voor ons aan het lopen beginnen). Zo ver van voren had ik nog nooit in een NK gezeten! En toen we de wissel naar het lopen ingingen voelde ik me eigenlijk nog best fris!

Na het fietsen had ik de eerste meters wel iets moeite om het hoge looptempo van de rest aan te houden, maar na een paar honderd meter begon ik al de één na de ander in te halen, totdat ik op een gegeven moment op plek 10 in de wedstrijd liep! Helaas de laatste kilometer nog één plek moeten inleveren, maar met een 11e plaats op het NK Sprint kan ik niet meer dan super tevreden zijn! Als Step One team presteerden we ook nog eens goed door wederom als 6e team in het dagklassement te eindigen, met als gevolg dat we in de tussenstand zijn opgeschoven naar plek 5! Aankomende zaterdag (22-06) staat alweer de volgende wedstrijd op het programma: de derde eredivisie wedstrijd over de sprintafstand in Stein. Hopelijk kunnen we daar weer goede prestaties neerzetten.

Groeten,

Martijn Paalman

8 juni 1/8 triathlon Wierden

8 juni 1/8 triathlon Wierden

Zaterdag 8 juni stond ik aan de start van de 1/8e triathlon in Wierden. In deze wedstrijd zou ik eveneens voor de eerste keer dit jaar weer in open water zwemmen. Vanwege het goede en zonnige weer van de afgelopen dagen was de watertemperatuur van het Lageveld opgewarmd naar een aangename 21 graden. De zwemstart verliep voor mij verre van goed en zo belandde ik in het gedrang waar ik niet meteen goed uit kon komen. Na een omweg uiteindelijk toch naar voren kunnen zwemmen om als 2e het water uit te komen. Op de fiets voelde ik me zeer goed, reed snel naar de eerste plek in de wedstrijd om vervolgens met een minuut voorsprong aan het lopen te beginnen. Hier heb ik mijn voorsprong uiteindelijk nog kunnen uitbouwen naar bijna 2 minuten en finishte ik als 1e in de wedstrijd in een tijd van 58:44! Al met al een goede generale voor volgende week: het NK sprint in Amsterdam.

Groeten,

Martijn Paalman

21 april

Zondag 21 april stond de halve marathon in Enschede op het programma. Het doel was om een tijd onder de 1:16 te realiseren en daarbij vooral niet te snel te starten.

Dat laatste is me echter weer niet gelukt, want de eerste kilometers kwam ik veel te snel door. Na een paar kilometer had ik echter bewust het groepje waarin ik liep laten gaan, want ook al gingen de eerste kilometers goed, dit tempo ging ik niet 21,1 km volhouden. Dit betekende echter wel dat ik nu vrijwel alleen kwam te lopen, maar dat liever dan aan het einde helemaal kapot te gaan.

De doorkomst op de 10 km was in 35:50 (nog goed op schema), maar daar voelde ik al dat het vandaag geen goede dag was, want het tempo zakte al flink in. Na 16 km zat ik er echt helemaal doorheen en de laatste kilometers werden een lijdensweg waarbij ik nog door enkele lopers werd ingehaald. Ik finishte uiteindelijk als 17e in een tijd van 1:19:04, ruim 3 minuten boven mijn PR van 2 weken geleden. Met het oog op het komende triathlonseizoen loop ik voorlopig geen halve marathons meer en zullen voornamelijk kortere afstanden op het programma staan, te beginnen met een 5000m baanloop op woensdag 24 april in Apeldoorn

7 april , halve marathon van Hengelo

7 april , halve marathon van Hengelo

Zondag 7 april heb ik de halve marathon in Hengelo gelopen in een nieuw PR van 1:16:02, wat goed was voor een 6e plaats.

Het doel vooraf was om onder mijn PR van 1.16.16 te duiken en het liefst onder de 1.16. De looptrainingen gingen de laatste weken goed dus ik had er vertrouwen in dat dat mogelijk moest zijn. Een kwartier voor de start was de temperatuur nog rond het vriespunt, maar gelukkig kwam een paar minuten voor de start de zon er ineens door en konden we onder een aangename zon van start gaan.

Na een snelle start, al 30 seconden te snel doorgekomen bij het 3 kilometer punt, kon ik goed met Eric Borg mee en liepen we op een 3e en 4e plek in de wedstrijd.

Na 7 kilometer liet hij doorschemeren dat het tempo wat aan de hoge kant voor hem was en liet me uiteindelijk gaan. Daarbij werd ik waarschijnlijk wat te overmoedig, mede door de 3e plek die ik op dat moment in de wedstrijd had, want al snel had ik een gat van een paar seconden.

Op 10 kilometer kwam ik in 35:10 door (50 seconden te snel volgens schema) en dat was een inspanning die ik een paar kilometer later iets moest bekopen doordat ik door enkele concurrenten voorbij werd gelopen. Ik had het de laatste kilometers zwaar, maar gelukkig ben ik niet ingestort en met een eindtijd van 1:16.02 uiteindelijk op een 6e plaats geëindigd.

Helaas net niet onder de beoogde 1.16 maar met een een nieuw PR kan ik wel weer tevreden zijn. Hopelijk kan ik bij mijn volgende wedstrijd, de halve marathon in Enschede op 21 april, wel onder de 1.16 duiken!

 

© 2018 | CMS & webdesign by Accept-IT Mobiele versie | Tablet versie